Török Erzsébet

Török Erzsébet

Tanácsadó szakpszichológus, pár-és családterapeuta

Telefon: +36 30 913 7600
Weboldal: www.torokerzsebet.hu

Mivel foglalkozom?

A tanácsadó munkám során a belső erőforrások feltérképezésével, az önismereti és kommunikációs készségek fejlesztésével segítem klienseimet a lelki egyensúly és a magabiztosság megteremtésében.

Egyéni tanácsadás

A tanácsadás során gondjaikról biztonságos környezetben, a közösen megbeszélt keretek, határok között mondhatják el az őket foglalkoztató kérdéseket, problémákat. Az érzelmek átélése mellett a magukról való gondolkodást tapasztalhatják meg, s ennek eredményeként a problémák, krízisek kezelésében a számukra legmegfelelőbb, legideálisabb kezelési lehetőséget lesznek képesek megválasztani. A pszichológus abban segít, hogy saját benső szándékaikat, gondolataikat értelmezni tudják.


Család- és párterápia

A családterápia olyan pszichoterápiás irányzat, amely a családi problémákat, családon belüli működési zavarokat a családi kapcsolatrendszeren keresztül közelíti meg, és próbálja kiigazítani. Módszerében sokkal inkább a jelenre fókuszál, mint más pszichoterápiák, ugyanakkor felismeri a múltbeli történések, kommunikációs és kapcsolati minták hatását is.

A családterápia érdeklődésének középpontjában a személyen belüli jelenségek megfigyelése helyett a személyek közötti kapcsolati összefüggések állnak. A családterápia ezáltal az egyéni problémák helyett inkább a család egészének együttes működésére összpontosít. Az egyes tüneteket a teljes családot figyelve próbálja megérteni, s a nehézséget is az egész család (mint társas kapcsolatok rendszere) megsegítésével, módosításával igyekszik megoldani. Ritkán foglalkozik az egyénekkel külön, az üléseken olykor több generáció is jelen van.

A párterápia különböző terápiás eszközökkel segít a kapcsolat megértésében, a kialakuló konfliktusos körök megszakításában, az érzelmek egyértelműbb kifejezésében, a nyíltabb kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében.

Gyermekterápiák

Az óvodás gyermekek gondjaikat nem mindig tudják szavakba önteni, így a tünetek beszélnek helyettük. Ez lehet alvászavar, nyugtalanság, dadogás, bepisilés, bekakilás, hajtekerés, körömrágás, tic, rendszeres torokköszörülés, szorongás – félelmek stb. Iskoláskorban tanulási, magatartásproblémák, figyelemzavar, magatartászavar, szorongásos tünetek fordulnak elő leggyakrabban. A terápia a tünet mögötte rejlő mélyebb zavar feltárása, ehhez szükséges a szülők bevonása. Pszichológiai tesztvizsgálatok segíthetnek a képességek, érzelmi állapotok feltárásában.

serdülő érzékeny korban van. Gyakran zárkózott, különösen a szülőkkel szemben. Az egyensúly zavarát leggyakrabban tanulási problémák és magatartászavarok, visszahúzódás, vagy a számítógépezésbe menekülés, kábítószerek használata stb. jelzik. Nem szívesen fogadnak el segítséget, mert gyakran félnek a kortársak megbélyegzésétől. A serdülők jelentkezhetnek szülőtől függetlenül, gyakran pont ezen a téren a szülőtől való leválás, az önállósodás folyamatában igényelnek segítséget. A szülők bevonása a fiatal igényeitől és a probléma jellegétől függően történhet.