Orosz Balázs

Orosz Balázs

Diplomás szupervízor, coach és képződő családterapeuta

Telefon: +36 30 289 2348
Email: oroszbalazs71[#]gmail.com

A szexuálterápiáról

Szakmai műhelyünkben a gyakran fordulnak hozzánk egyének és párok szexuális természetű kérdésekkel. A szexuális nehézség rendszerint kapcsolati probléma is egyben. Gyakran korábbi fájdalmas tapasztalatokból, tapasztalatlanságból illetve a szexuális életről alkotott téves elképzelésekből fakadnak.

„Ha mellettünk van, akit szeretünk, jobban bízunk magunkban.”

A szexuális problémák eredete lehet pszichés illetve testi – egyik vagy mindkét partnert érintve – és származhat a kapcsolatból (mint pl. a bizalom hiány). Ezek kombinálódhatnak.

A nehézségek fakadhatnak korábbi fájdalmas tapasztalatokból, (vagy azoknak a hiányából) illetve a szexuális életről alkotott téves elképzelésekből.

A szexuális nehézség kapcsolati probléma is egyben. Döntő jelentőségű, hogy a partnerek mennyire képesek együtt dolgozni a probléma megoldásban és mennyire elkötelezettek egymás iránt.

A terápia célja, hogy a szexuális együttlét mindkét partner számára örömet adjon, elmélyüljön az intimitás, megszűnjön az szorongás, és a teljesítmény kényszer.

Meggyőződésem, hogy egy hatékony szexterápia tartós eredménnyel a párkapcsolaton történő munka részeként valósulhat meg leginkább. A párterápia során túl kell jutni a múltbéli egyéni és kapcsolati sérelmeinken, nehézségeinken. Meg kell erősödnie az egyén autonómiájának ami karöltve jár a pár tagjainak együttesség, összetartozás érzésével, melynek ünnepe a meghitt szexben/intimitásban is kifejeződik.